Kommodorin tervehdys

Hyvät merituulilaiset!

Veneilijöinä edustamme pitkän historian omaavan harrastustoiminnan nykyistä sukupolvea. Ilmeisesti vain Suomessa käytössä oleva erillinen veneseuralippu täytti kuluvan vuoden helmikuussa 100 vuotta, mutta vapaa-ajan harrastuksena veneily oli alkanut jo vuosikymmeniä ennen virallisen lipun käyttöönottoa. Ensimmäiset pursiseuran säännöt ja niihin sisältyvän lipun hyväksyi keisari Aleksanteri II Nyländska Jaktklubbenille Helsingissä 4. maaliskuuta 1861.

Nykyinen veneilyseurojen käytössä oleva lippu, jossa sinisen ristin päälle on sijoitettu valkoinen risti ja tangon puoleiseen yläkulmaan alun perin läänin tai kaupungin vaakuna, sittemmin jokin muu seuran heraldinen tunnus, syntyi Nyländska Jaktklubbenin ja Suomen Purjehtijaliiton aloitteesta. Itsenäinen Suomi antoi asetuksen purjehdusyhdistysten lipuista 18. helmikuuta 1919, siis vain reilu vuosi itsenäistymisen jälkeen.

Merituulen lipun on hyväksynyt 30.6.1986 silloinen merenkulkuhallitus ja lipussa oleva erikoismerkki on kerrottu kolmella sanalla: Valkoisella musta tuulimittari. Kaikkiaan vahvistettuja veneseuralippuja on nykyisin olemassa 356.

Tänä päivänä veneseuralippu on arvokas osa suomalaista veneilykulttuuria. Veneen kansallisuuslipun ohella se on turvalliseksi katsastetun veneen ja veneilijöiden yhteisöllisyyden symboli. Muistakaamme noudattaa lipun käytöstä annettuja ohjeita ja olla näin samalla esimerkkinä kanssaveneilijöille.

Seuramme varakommodori vaihtui maaliskuussa pidetyssä vuosikokouksessa. Yli kymmenen vuotta Merituulen hallituksen jäsenenä ja varakommodorina toiminut Ari ”Allu” Johansson jätti konkreettisesti suuret saappaat seuraajansa Jyrki Roineen täytettäväksi. Esitän Arille lämpimät kiitokset seuramme asioiden idearikkaasta ja tarmokkaasta eteenpäin viemisestä.

Toivotan jälleen kaikki merituulilaiset, niin vanhat kuin uudet, tervetulleiksi tämän kauden tapahtumiimme. Tapahtumat ja tilaisuudet vaativat aina omat järjestelynsä ja sitä mukavampaa yleensä on, mitä enemmän veneitä ja osallistujia saapuu paikan päälle. Lopuksi toivotan jokaiselle merituulilaiselle oikein mukavaa ja turvallista veneilykesää 2019 sekä purjehtijoille vielä lisäksi sopivia tuulia.

Juhani Toikka